6de editie

« Mutaties »

0Days0Hours0Minutes0Seconds

Voorde zesde editie van PELICULATINA, het Belgische festival van de Latijns-Amerikaanse en Iberische film, kozen we als centraal thema ‘MUTATIES’. Zo willen we een discussie opstarten over onze huidige sociaal-economische realiteit.

Democratieën wordt gewelddadig, autoritair en willekeurig, verworven rechten worden in twijfel getrokken. Hard bevochten sociale rechten komen onder druk te staan terwijl het leefmilieu achteruitgaat omdat machtige leiders nog steeds weigeren het strategische belang van het probleem in te zien.

Het progressieve denken lijkt op de terugweg door een gebrek aan gemeenschappelijke projecten. In de plaats komen religieuze, politieke en economische vormen van extremisme, vooral in de vorm van fundamentalisme. Door die sociale veranderingen ontstaat angst voor de toekomst, zeker als tegelijk waarden en criteria evolueren. Maar komt dit niet doordat de mensheid het noorden kwijt is? Moet de homo politicus definitief plaatsmaken voor de homo economicus? Net als het Westen is Latijns-Amerika op zoek naar zichzelf, terwijl vragen rijzen over de geldigheid van bepaalde onvervreemdbare rechten.

Als verontruste ooggetuigen van onze tijd zien getalenteerde Latijns-Amerikaanse en Iberische cineasten deze veranderingen, die ze in hun werk aankaarten. In hun films staan ze stil bij de achteruitgang van het progressieve gedachtegoed, dat nochtans heeft bijgedragen tot de humanistische idealen die vandaag door extremisme worden bedreigd. Door deze maatschappelijk veranderingen ontstaat angst voor waardeverlies, maar ook hoop op nieuwe wijzen van denken en organiseren.

Het selectiecomité van het festival koos 29 films, die stuk voor stuk door de internationale kritiek werden elauwerd. Deze werken in het teken van mutaties worden ondergebracht in zeven secties: Politiek, Jongeren, Vrouwelijke blik, Historisch, Más taquilleras*, Korte films en Opera Prima. Die laatste, gloednieuwe sectie is opgevat als een instrument om opkomend talent van de LatijnsAmerikaanse en Iberische film in de schijnwerpers te plaatsen.
We willen het publiek niet alleen aanzetten om na te denken over de mutaties die aan de gang zijn in Latijns-Amerika, Spanje en Portugal, maar ook een staalkaart bieden met het beste van de Latijns-Amerikaanse filmproductie. Beleef samen met ons zes magische dagen vol emotie, reflectie, discussie en plezier.

Film spreekt tot de verbeelding. Laten we samen dromen!

Het selectiecomité 2017

16

Landen

Trailer PELICULATINA 2017

De kerstmarkt latino

Onze officiële partner

Onze partners