5de editie.

« GRENZEN »

0Dagen0Uren0Minuten0Seconden

Peliculatina is een festival met fictiefilms uit Latijns-Amerika en het Iberisch Schiereiland. Het wordt elk jaar georganiseerd door het Huis van Latijns-Amerika. Los van de openings- en slotavond duurt het festival zes dagen. Dit jaar stellen we 25 films voor in zes secties.

Peliculatina wil de cinema uit Zuid-Amerika, Midden-Amerika, de Caraïben, Mexico en ook uit Spanje en Portugal promoten, verspreiden en beter bekend te maken. Dat die cinema een eigen festival verdient, mag blijken uit de toenemende productie en de grote verscheidenheid, maar vooral ook uit de kwaliteit en het internationale succes. De facto is hij niet meer weg te denken van de grote internationale festivals.

Dit jaar richten we de schijnwerpers op het thema GRENZEN. Samen met u wil Peliculatina zich verplaatsen naar de grenzen van Latijns-Amerika, Spanje en Portugal.

Voorbij het strikt etymologische betekent ‘grens’ ook ‘afscheiding tussen twee staten’. Kunnen we vrede nemen met zo’n beperkende definitie? De term ‘grens’ moet verder gaan, want grenzen zijn ook het product van een mentale en sociale constructie in het dagelijks leven van mensen. Begint onze vrijheid waar die van anderen ophoudt? Welke houding moeten we aannemen in een multi- of monoculturele omgeving? Welke grenzen mogen we niet overschrijden?

Grenzen kunnen dus plekken zijn waar je langs kunt of die versperd zijn, maar ook muren die worden opgericht tussen onszelf en de anderen. Zo roepen ze verschillen in het leven, waardoor wederzijds begrip onmogelijk wordt. We vinden het boeiend te kijken hoe cineasten die thematiek aanpakken en hoe genuanceerd hun visie op bepaalde problemen wel is.

14

Landen

Onze officiële partner.

Réduction

Concours

Onze partners.